31 Ocak 2014 Cuma

Doğuştan Hazır Arkadaş: İkiz Kardeş




Geçen gün sosyal medyada fotoğraflarımın birine ‘’ İkiz olarak doğmak ne kadar büyük şans!’’ diye yorum yapılmış. Ben de ‘’ Evet doğuştan arkadaşınızın hazır oluyor.’’ dedim. Gerçekten ikiz kardeş en iyi arkadaş olabilir mi zamanla?  Bekleyip göreceğiz. 

Anne karnında başlayan paylaşım arkadaşlığın ilk temeli olmalı. İlk olarak anne karnında verdikleri hayata tutunma çabasında ortaklar ikizler..  Kalplerinin çarpmaya başladığı ilk saniyeden itibaren arkadaş onlar. İlk paylaşmak zorunda oldukları yer anne karnı ve sonrasında anneleri.. Aylarca aynı karını paylaşırken, bazen birbirlerine sokulup uyuma, bazen sığamayınca birbirini ittirme, biri uyurken öbürü hareketlenip diğerini tekmeleme.. Arkadaşlık öyle bir şey değil mi zaten. Bazen sarılırsınız, bazen uzaklaşırsınız. Her şartta herşeyi paylaşırsınız..

Doğumla ikizlerin paylaşımı devam eder. Önce aynı yatağı paylaşmaya başlarlar. Biberonlar, emzikler, anne memesi, mamalar, bezler, yastıklar, battaniyeler, kıyafetler, paylaşılır yeri geldiğinde.. Paylaşıma bir de baba eklenir tabi doğumla.. Onlar bu duruma çok erken alışmışlardır zaten. Yaşamın bir paylaşım alanı olduğunu ve hakkınızın başkalarının hakkını ihlal eden noktada bittiğini çok erken öğrenirler. Sevginin de paylaşılması gerektiğini. Birini kucaklayıp severken öbürü beklemeyi öğrenir. Biri beslenirken, uyutulurken, altı değiştirilirken, banyo yaptırılırken de.. Alışırlar bu durumlara kolayca.

Sonrasında büyürler emeklerler, yürürler, koşarlar.. Paylaşmaya devam ederler. Kısa süre sonra aralarında bir dil geliştirdiklerini görürüsünüz. Paylaştıkları bu kez kendi dilleridir, ikisinden başka kimsenin anlamadığı.. Birbirleriyle her şeyi paylaşırlar da başka biri gelince işte orada zorlanırlar. Annelerinin kucağında başka bir bebek varsa hemen inmelidir. İkisinindir sadece o kucak. İkisinden biri varsa sorun değil. Aynı şey babalar için de geçerli tabi. O sadece onların babasıdır. Sadece ikisi paylaşabilir onu da.. 

Tabi her zaman böyle güzel güzel olmaz bu paylaşımlar. Söz konusu aynı oyuncakla oynama isteğiyse örneğin. Her ikisi de ısrarla aynı oyuncağı ister. Sonunda birinin elinde kalır diğeri çığlığı basar. Çok geçmeden o oyuncak bir kenara atılmış aynı süreç başka oyuncak için başlamıştır. Az sonra bakarsınız o da atılmış ikisi sessiz sessiz beraber oynuyorlar. İkisi de kaşık almış kovadan bir şeyler yer durumda bulabilirsiniz.. Ya da legoları takmaya çalışırken beraber.. Bazen anne kucağı paylaşılamaz. İkisi de aynı anda gelmek isterler kucağa. Anlaşma sağlanamazsa ikisini birden kucaklarsınız. Bazen paylaşılamayan bir yastıktır ya da bir koltuk.. Bazen de bir bardak. Böyle geçer işte paylaşım deneyimleri.

Tek çocuğu olanlara denilir ya hep ‘’ Aman kardeş yap, sonra paylaşmayı bilmez ‘’ diye. Doğru olabilir. Sonradan geleni kabullenmek ve paylaşımda bulunmak zor olabilir ilk çocuğa. Farklı iki yaşta kardeşlerin paylaşımı nasıl olur bilemiyorum ama ikizler daha çabuk alışıyor sanırım bu duruma. Bazen özellikle oyuncakları paylaşamayıp çığlıklar atsalar da bir çok şeyi paylaşmayı öğreniyorlar kısa sürede. Bir de sürekli oynayacak arkadaşları var yanlarında. Koşturmaca oynarken onları kovalayacak arkadaşı yanında hemen. Başka birine ihtiyaç duymuyorlar şu an. Gelecekte ne olur bilemem.

Başka çocuklarla bir arada olmak zorunda kaldıkları kreşe gittiklerinde örneğin. Daha da büyüyüp okula gittiklerinde de birbirlerinin en iyi arkadaşı olmaya devam ederler mi? Bilemiyorum ama eminim ta anne karnında aralarına kurulan bağ onları hep birbirlerine bağlayacak. Birinin diğerine ihtiyacı olduğunda hemen koşacak. Öyle umut ediyorum. Şu an bile biri ağladığında öbürü yanına koşup susturmaya çalışıyor örneğin. Ya da emziğini veriyor ağzına. O hiç paylaşamadıkları oyuncağı koşup getiriyor ağlayana. Biri uyanık diğeri uyuyorsa oynamak için uyandırmaya çalışıyor diğerini. Bazen de sarılıp sevmeye çalışıyorlar birbirlerini..Bu hallerini gördükçe her zaman '' En iyi arkadaş kardeş mi oluyor? '' diye düşünmeden edemiyorum. Büyüdükçe bozulan masumiyetler kardeşlerin arkadaşlığını da bozuyor mu acaba?

Ben bebeklerim için hayırlısını diliyorum ve her zaman arkadaş olabilmelerini. Birbirlerini hep çok sevmelerini ve bir kardeşin bazen her şeyden çok daha önemli olduğunu unutmamalarını. Canınızdan kanınızdan bir parça ya kardeş öyle değil mi? İkiz olunca belki bu can daha kıymetli olur. Sonuçta doğuştan arkadaşınızdır ikiziniz..Sevgiler..  

8 yorum:

  1. kesinliklee öyleler ailemde bir çok ikiz olmasından dolayı hep imrenerek bakmısımdır :) aramızada hosgeldiniz bu arada :) sevgiler
    burcininhayaladasi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ilginize:) ben de memnun oldum tanıştığımıza. Sevgiler..

      Sil
  2. benımkıler ıkız degıl ama bırı 4 dıgerı 2 yasında. kısaca soyle soylıyım dun buyuk oğluma sana kardesın uyuyunca dondurma verıcem kardesın daha kucuk dondurma yemesı onun ıcın ıyı olmaz dedım. Nerdeyse ağlayacaktı ama anne onun da yemesını ıstıyorum bırlıkte yıyelım dondurma dıye kendı dondurmasını vermeye razıydı. Kardesının uyku saatı krızler gecırıyoruz kardesım uyumasın onunla oynıcam dıye. evden çıkarken bır gun küçüğe sınırlendım sen gelmiyorsun evde dur dedım buyuk olan korktu anne evde tek basına kalmasın cok korkar dıye pıtır pıtır gözyaşı dökmeye başladı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah bağışlasın..Ne güzel birbirlerini böyle sevmeleri..Demekki ikiz ya da değil kardeş şart.. Sevgiler..

      Sil
  3. Benim kızlarım ikiz ve 5,5 yaşındalar. Kesinlikle birbirleriyle arkadaşlar ama farklı arkadaşları da var. Evdeyken birbirleriyle değişik oyunlar oynayabiliyorlar, biyerlere gittiğimiz zaman birbirlerini oyalayabiliyorlar. Gerçekten de doğuştan arkadaşlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşları benim bebeklerimden büyük ikizleri olan bir anneyle tanışmak ne hoş. Hoşgeldiniz:) Deneyimlerinizi çok merak ettim. Paylaşmak isterseniz blogumda seve seve yayınlarım. Benim henüz gözümü korkutan bir çok soru var kafamda ikizlerle yaşam konusunda. Zamanınız olursa bana www.mutluikizannesii@gmail.adresinden ulaşabilirsiniz. Deneyimlerinizi yazabilir ve blogumda paylaşabilirsiniz isterseniz. sevgiler..

      Sil
    2. Aaa blogunuzu sonradan farkettim kusura bakmayın. Hemen takibe alıyorum. Eminin çok kıymetli yazılarınız var. Sevgiler..

      Sil
    3. Tabiki de anlatırım, bloguma baktıysanız zaten görmüşsünüzdür, genelde onların cevaplarını ve konuşmalarını yazıyorum. Sizin soracaklarınız olursa seve seve yanıtlanırım, çünkü çok zor bir süreç, ama büyüdükçe zorluğun yerini keyif alıyor. Sakın moralinizi bozmayın, keyfini çıkartmaya çalışın çünkü inanılmaz hızlı büyüyorlar.

      Sil