5 Ocak 2014 Pazar

İkiz Annelerine Mektuplar - 1


Öncelikle merhaba. Böyle başlanırdı mektuplara değil mi?  Bu mutlu bir ikiz annesinin diğer ikiz annelerine yazdığı ilk mektuptur. Bu mektubumu, daha yeni ikiz annesi olacağını öğrenmiş anne adaylarına yazdım. Evet,  ikiz bebek beklediğini öğrendin. Artık şu andan itibaren hayatının tamamen değişeceğinin farkında mısın? 


Doktor seni muayene etmektedir ve birden haberi verir: '' Sürpriz! İkiz bebekler görüyorum burada'' . Doktor böyle söylemese bile ikiz bebeklerinin olacağını öğrenmek bir sürprizdir. Hem de çok büyük bir sürpriz. Daha önce hiç bu kadar güzel bir sürprizle karşılaşmış mıydın?  O an sevinç, mutluluk, heyecan, şaşkınlık, endişe, korku, telaş bir sürü duyguyu aynı anda yaşarsın. Sevgili ikiz anne adayı sen de bu duyguları yaşadın değil mi?


Hemen tüm dünyaya bu haberi duyurmak istersin. O kadar mutlu bir haberdir ki bu, herkes duymalı diye düşünürsün. Ama hemen bir şey durdurur seni . '' Aman sakın söyleme ya nazar olursa!''  Hemen ilk telaş başlar ve saklarsın güzel haberi etraftan. En yakınlarına haber verirsin o kadar. Sen mutlusun ya gerisi önemli değil.


Artık '' Ben şimdi ne yapacağım? '' evresine geçmişsindir. Hemen internette ikiz hamilelik ve ikiz bebeklerle ilgili tüm bilgileri araştırmaya başlarsın. O kadar çok bilgi var ki internette bir anda kafan allak bullak olabilir. Zamanla bu karışıklık geçecek ve senin için doğru olan bilgilerin neler olduğuna kendin karar vereceksin. Senin gibi birçok anne adayının olduğunu göreceksin ve yalnız olmadığını hissedeceksin.


Sonra hemen cinsiyetlerini merak edersin. İkisi de kız mı, ikisi de erkek mi? Yoksa bir kız bir erkek mi? Sağlıklı olsunlar da fark etmez dersin. Ama merak içinde sürekli tahminlerde bulunursun. Hayaller kurarsın farklı olasılıklar için. İçinden bir ses haber vermektedir aslında. Bilirsin de söyleyemezsin açıkça. Hayırlısı dersin.


Şimdi önünde uzun bir hamilelik süreci var. Önce sakin olmalısın. Endişelerden, korkulardan uzak durarak rahat bir hamilelik süreci geçirmek için özellikle duygusal olarak kendini hazırlamalısın. Hayatın değişecek demiştim ya evet önce hormonların değişecek, bedenin değişecek, duyguların değişecek, evliliğin, iş hayatın, sosyal hayatın değişecek. Sen değişeceksin, hayatın değişecek. Bu değişiklilerin olumlu yönde olmasını diliyorum senin için.


Artık sağlıklı ve dengeli bir beslenme sürecine girmelisin. Kahvaltı, ara ve ana öğünler şeklinde düzenli beslenmelisin. Sen ne kadar iyi beslenirsen bebekler de o kadar iyi beslenecektir. Senin yaşadığın herşey onları da etkiliyor bunu unutma. Yememen gereken besinlerden uzak dur. Mutlaka yenmesi gerekenlerden bol bol ye. Bu arada kilo alımına dikkat etmelisin. Doktorun zaten kontrollerinde kilonu takip edecek ve beslenmenle ilgili bilgileri verecektir.


Doktor kontrolleri için günleri iple çekeceksin. '' Acaba ne kadar büyüdüler? İyiler mi? '' diye nerdeyse her an düşünürken göreceksin kendini. Doktordan aldığın ultrason çıktılarını günlerce inceleyecek,  gözünün önünden ayırmayacaksın. Eşinle beraber ultrason çıktısı uzmanı olacak kıvama geleceksiniz bir süre sonra.


Sürekli uyumak isteyeceksin. Gündüz uykusu nedir bilmezken kendini gün içinde uyuyakalmış bulacaksın. Zaten bol bol dinlen ve uyu bu aralar. Belli bir süreyi atlatana kadar aşırı olan her şeyden kaçın. Ağır spor yapma mesela. Uzun süre sandalyede oturma, hareketsiz kalma. Ani hareketlerden kaçın. Bebeklerin iyice yerlerine alışana kadar dikkat etmelisin kendine. Bu ayların bitince doktorun söyleyecek sana yapman gerekenleri. 

Riskli bir gebelik olabilir seninki. İğne olmak zorunda kalabilirsin sabah akşam. İğnelerin ağrılarından oturamayacak hale gelebilirsin. Sürekli yatmak zorunda kalabilirsin kalkmadan. Mide bulantıların olabilir, hiç bir şey yiyemeyebilirsin. Sadece sabret, hepsi geçecek. Sonra bir bakacaksın iki minik kuzu yanında uyuyor ve sen hamileliğinin ayrıntılarını bile hatırlamıyor olacaksın. Eğer riskli bir durumun varsa doktorunun söylediklerine kesinlikle uymalısın. 


Hamilelik süreciyle ilgili bir kitap edin bu arada. Seni nelerin beklediğini kitaptan takip edebilirsin. İnternetten de takip edebilirsin gebelik sürecini. Deneyimlerini paylaşan ikiz annelerinden yararlanabilirsin ayrıca. 


Etrafında hemen ikiz annesi olarak tanınmaya başlayacaksın. İkiz bebek beklediğini duyanlardan çeşitli yorumlar alacaksın. Seni olumsuz etkileyecek olanları hiç dinleme. '' Destek olacak olanlar buyursun. '' diyebilirsin. Diğer hamilelere sorulmayan birçok soruyla karşılaşacaksın. Hepsini cevaplamak zorunda değilsin. İçinden nasıl geliyorsa öyle davran. 


Yaşadığın her şeyden bebeklerin etkileniyor demiştim ya özellikle duygularından çok etkileniyorlar biliyor musun? Daha çok erken nasıl etkilenecekler diye düşünme. Kalpleri atmaya başladığına göre orada iki can var değil mi? Elbette ağlayacaksın, üzüleceksin, olumsuz duygular yaşayacaksın. Böyle bir ruh haline girince hemen bebeklerini düşün ve duygularını olumluya çevir. Sen ne kadar çok gerilir üzülürsen bebeklerin de o minicik halleriyle stres oluyorlar unutma. 


İkiz bebek beklediğini öğrendiğin andan itibaren hayaller kuracaksın bol bol. Şu an ilk hamileliğin ve ikiz bekliyorsan daha da bir merak ve heyecanla kurulacak bu hayaller. Hayal kurarken lütfen hep güzel ve  olumlu durumları düşün. Seni endişelendirecek, korkutacak görüntüleri görme, sesleri duyma, duyguları hissetme. Sadece '' Her şeyin yolunda ve çok güzel olduğuna inanıyorum. Her şey tam olması gerektiği gibi oluyor. '' diye tekrarla kendine.

Çoğul bir yaşama hoş geldin. Artık ben diye bir kavram kalmayacak. Hep biz diye konuşurken bulacaksın kendini. Akşam eşine '' Biz bugün yorulduk, biz bugün gezdik, biz bugün uyuduk'' diyeceksin gülerek.Tek sayılı şeyler düşünemeyeceksin, senin için herşey çift artık. Kahvaltında yumurta yerken bile '' İki tane yiyeyim de ikisi de eşit beslensin. '' diye düşüneceksin kendince. Hayallerin de çoğul olacak. Ben' den Biz 'e bir bütün olduğunuzu hissedeceksin. Önündeki uzun günler geceler inanılmaz hızla geçecek. Bir buçuk yaşında iki miniğin annesi olarak diyebilirim ki zaman çabucak geçiyor ve yaşananlar da unutuluyor. Önemli olan yaşadığımız şu an. Senin de yaşadığın şu an önemli. Gelecekle ilgili güzel hayaller kur, bununla birlikte seni endişelendirecek korkutacak kişilerden düşüncelerden uzak dur.


Sana güzel bir hamilelik süreci diliyorum. Unutma sen özel bir annesin diğer tüm ikiz annelerinin  özel olduğu gibi. Kimseye taşıyamayacağından fazla yük verilmiyor bu dünyada. Sen ikiz annesi olmayı haketmişsin demek ki şu an iki tane kalp atmaya başladı seninle. Onların ilk kokularını duyacağın günü düşün ve rahat ol. Sevgiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder